Nieuws

BREEAM-NL Assessor Hannah van der Leij: “Bij het Rijksmuseum is op ieder vlak nagedacht over duurzaamheid”

DGBC bracht onlangs een bezoekje aan het Rijksmuseum vanwege het behalen van een BREEAM-NL Outstanding certificaat. Hannah van der Leij (Build2live) was BREEAM-NL Assessor tijdens de beoordeling van het Rijksmuseum. Hoe kijkt zij naar dit bijzondere project en haar rol tijdens het beoordelingsproces?

“Ik vond het sowieso een hele eer om hét Rijksmuseum te mogen beoordelen en daarbij ook een kijkje te kunnen nemen achter de schermen: letterlijk en figuurlijk. Het is bijzonder dat alle onderdelen worden meegenomen; Asset, Beheer en Gebruik. Vaak zien we alleen het Asset-deel, soms Beheer erbij en sporadisch ook het Gebruik-deel. Dat maakt het wel heel compleet. En dan ook nog met zo’n hoge score, dat komt niet vaak voor. Daarnaast viel de hoge mate van betrokkenheid van de medewerkers me op. De drive om met duurzaamheid aan de slag te gaan. De motivatie bij het volledige team is heel intrinsiek.”

Waar heb je op gelet tijdens de beoordeling van het Rijksmuseum?

“Het is voor BREEAM een vrij complex project, omdat het als gebouw uit verschillende delen bestaat met verschillende eigenschappen, voorzieningen en bouwjaren. Bij het onderdeel Asset gelden credits vaak voor een geheel gebouw, waarbij ik erop let of de voorzieningen cq. maatregelen overal zijn doorgevoerd. Bij een inspectie zoals het Rijksmuseum probeer ik zoveel mogelijk alle verschillende onderdelen, gebouwdelen en functies te kunnen zien om daar één lijn uit op te maken. En natuurlijk let ik op de museumdelen met de specifieke museumcredits.”

Wat is je het meest opgevallen in dit project?

“Op ieder vlak wordt nagedacht over duurzaamheid en er wordt ook naar geacteerd. Verschillende werknemers binnen de organisatie weten wat er speelt en wat nodig is. Het blijft niet alleen bij mooie beleidsplannen, maar er worden ook echt (grote) stappen gezet. Het enthousiasme en de betrokkenheid zijn heel groot."

 

"Bij het beoordelen zelf is de hoge score in Beheer en Gebruik erg bijzonder. In bijna alle categorieën is er vrij optimaal gescoord, wat inhoudt dat er in de breedte nagedacht is over duurzaamheid en hier maatregelen voor getroffen zijn. Waar ik verder erg van onder de indruk was, is het verborgen gangenstelsel onder het perceel met alle techniek en de gehele logistiek (ook in deze video goed te zien, red.).”

 

 

Gerelateerd nieuws

Wat Texel en de Titanic met BREEAM-NL te maken hebben lees je in het nieuwe jaaroverzicht

22 mei 2024
Veroverde BREEAM-NL tot 2022 een gebied ter grootte van Vlieland, nu zijn alle BREEAM-NL gebouwen bij elkaar bijna net zo groot als Texel....
BREEAM letters op Nationaal BREEAM Congres in Beatrix Theater

Is het nou BREAM, BREAAM of BREEAM?

13 mei 2024
Als je wilt aantonen hoe duurzaam een gebouw is, kun je daar in Nederland verschillende instrumenten en keurmerken voor gebruiken. Daarbij...
BREEAM-NL modulaire updates

Stap voor stap verduurzamen met kleinere updates van BREEAM-NL

8 mei 2024
Waar energie en gezondheid de belangrijkste onderwerpen waren in de beginjaren van BREEAM-NL, spelen circulariteit, klimaatadaptatie en...